فارس نوشت
راز سوالات سخت دورهمی
مصطفی قاسمیان/فارس امروزمجموعه شعر «آوازهای کولی» از کیست؟ دوناتو نیکولو مجسمهساز اهل کدام کشور است؟ یوهانس فرمیر در چه رشته هنری سرآمد بود؟ بنیانگذار مکتب واقعگرایی کیست؟ شروع رنسانس از کدام کشور بود؟
مشتی نمونه خروار از پرسشهای مسابقه «دورهمی» که دانستن پاسخ آنها عملا به هیچ دردی نمیخورد. زمانی محمدرضا گلزار ادعا میکرد مسابقه «برنده باش» کتابخوانی را ترویج میکند، اما درباره «دورهمی» چنین ادعایی قابل طرح نیست. پاسخ این پرسشها را میتوان در دایرهالمعارفها یافت، گویی «دورهمی» بیش از هرچیز مروج ویکیپدیاخوانی است!
مهران مدیری سلطان کمدیهای عامهپسند تلویزیونی (و نمایش خانگی) است؛ از «نقطهچین» و «شبهای برره» تا «در حاشیه» و «هیولا». آثارش طنزی همهفهم دارد و خودش هم در تقسیمبندی مخاطب، از دایره هنرمندان روشنفکر خارج است. با این حال او در یکی دو سال اخیر با چند اکت و اظهارنظر، خود را به عنوان هنرمندی روشنفکر (یا شبه روشنفکر) مطرح کرده و در حال تغییر تصویر خود است.
مدیری در «دورهمی» جدید نیز در مقابل شرکتکننده گیج و بهتزده مسابقه از مکاتب ادبی-هنری و وقایع تاریخی مطرحشده در سؤال توضیحاتی میدهد و نشان میدهد که چقدر فرهیخته و اهل هنر و ادبیات است. هنرمند باسابقه کمدیهای عامهپسند، اینچنین جایگاه خود را به یک روشنفکر و چهره اهل فضل و فرهنگ ارتقا میدهد.